A Komondor egy tapasztalt gazdi szemével – Kolonics Ági és Hevesi Portámkincse Bérc

Kolonics Ágitól, Hevesi Portámkincse Bérc gazdijától kaptunk egy végtelenül kedves és olvasmányos, őszinte levelet, szinte karácsonyra, a legnagyobb örömünkre!!! Nemcsak tökéletes komondor-jellemrajz, de ápolási és nevelési tanácsok is dióhéjban. Áginak ezúton is hálás köszönet a közvetlen és terjedelmes írásáért!!!

Bérc – Betyárunk fivére, jelenleg két és féléves kan, ő volt a leghatalmasabb kölyök az alomban. Kis Döncikének neveztük. Amint láttuk akkor is és most is: a lehető legjobb helyre került!!! Bérc a 2014-es Komondor Fesztiválon megkapta a “Legszebb Fiatal kan”-nak járó díjat, Strázsán, Speciális CAC-on pedig HPJ-t (Hungária Prima Junior).

Miért komondor? Legelőször is kezdjük ott, hogy milyen kutya a komondor. Komoly, felelősségteljes, jó lelkű, kifejezetten egészséges típus; makacs, nem lekenyerezhető, gyönyörű állat. Ha komondorunk van, számítsunk rá, hogy amikor sétálunk, mindig leállnak mellettünk az autósok és a gyalogosok is, fényképezik őt. Ő, a komondor egy látvány. Egy ritka látványosság, akiben rengeteg a belbecs. Nekem úgy az első kutyám, hogy gyerekkoromban soha nem volt kutyánk, és hogy harapott is meg egy. Akkor mégis miért választottam komondort? Mert félek a kutyáktól. Na, mellette sem embertől, sem állattól nem kell tartani. Nem használja rosszindulatúan az erejét soha. Ha egy kisebb kutya (gyenge idegrendszerű, mert egy egészséges idegrendszerű kisebb kutya soha nem tenné) rátámad, csak néz rá, mintha azt gondolná magában „te hülye vagy?”, de ha egy nagy kutya, ott kemény harc van. Nem kérdés, ki nyer.

Nagyon egy hullámhosszon van az emberrel. Hozzánk egyszer be akart jönni az egyik barátunkkal egy ittas ember, aki nekünk nagyon nem volt szimpatikus, mégis azt mondtuk illemből, hogy jöjjön be. A kutyám olyat tett, mint még soha amikor mellette voltunk és idegen jött be: ráugrott és belekapott. Mindenki mást mindig beengedett mindig is, ha mi ott vagyunk. Azt mondják, ha a komondorral sétálsz a városban, és egyszer csak rátámad valakire, az bántani akart. Én gyakorló komondorosként ezt teljes mértékben elhiszem. Egyébként már 10 hetesen (ekkor még csak 2 hete volt nálunk a mi Bércünk), megmorogta az idegent, aki be akart jönni. Ha a férjem nincs itthon, végig közvetlenül az ajtó előtt alszik a kutyus, egyébként soha.

A komondort mindenféle mítosz veszi körül. Nem igaz, hogy egygazdás. De az igen, hogy önfejű. De szeretettel ezt lehet kezelni (tapasztalat). Nagyon könnyen tanul, bár nem szívesen, és szereti magát hülyének tettetni, hogy ne kelljen megcsinálni a dolgokat. : ) Csak jó kedvvel tanítható, nem a jutalomfalat motiválja, hanem a jó szó, a gazda öröme (megint csak tapasztalat). Szerintem kell egy másfél –két év, mire tökéletes lesz az összhang a gazda és a komondor közt, mivel a komi egy ősi, bizalmatlan típus (de pont annyira bizalmatlan,hogy jó legyen az embernek). Az évezredek során tökéletesre fejlesztett. Apropó, a kedves olvasó tudta, hogy már száz évekkel ezelőtt is fajtatisztán tenyésztette a parasztember? Nyilván, nem véletlenül.

Egyébként fiatal korában érdemes kutyasuliba vinni. Jó hatással van rá,ha látja, hogy a többi kutya hogy viselkedik. Megkötve tartani TILOS! Nagyon okos állat. Az enyém tudja, hogy ha megkérdezem tőle, hogy „éhes vagy?” az azt jelenti, hogy választania kell. Ha elfordul, nem kap kaját. Ha pacsit ad, éhes. És tényleg csak akkor ad pacsit, ha éhes. Ráadásul az éhség mértékétől függ a pacsi mérete is (ez utóbbit nem tanítottuk neki). Ő is kifejleszti a saját kis jelrendszerét, ahogyan mi is kifejlesztettük a miénket. Gyakorlati tanácsok: nagyon kell szeretni (minél kevesebbet foglalkozunk vele, annyival többet vonyít a többi kutyával)! Egyébként feleslegesen nem ugat soha. Érdemes őt évente legalább 1x kozmetikushoz vinni, ezt kalkuláljuk be. Lehetetlen rendben tartani a szőrét (én lelkesen hittem, hogy menni fog. Frászt). Félévente ki kell tépni a füléből a szőrt. A belső combja egy részén félévente le kell borotválni a szőrt, hogy kényelmesen tudjon járni a kutya. Érdemes a szőr kialakítását is kozmetikusra bízni, mert ő meg tudja úgy csinálni, hogy a legszebb legyen, és a legdúsabbnak tűnjön. A komondor nem való olyanoknak, akik szolgalelkű kutyát akarnak, sem sportembereknek, akik a kutyával akarnak sportolni. Kölyökkorától következetesen kell nevelni. Ha egyszer megengedünk neki valamit, azt úgy veszi, szabad. És ha ő azt gondolja pl., hogy ráfekhet a szőnyegre, sok sikert a későbbiekben a gazdinak, ha el akar róla tolni 65 kg-ot. : )

Egyébként iszonyat imádnivaló, és tényleg hatalmas öröm és elképesztően nagy büszkeség komondort tartani. Besenyeiéket azért ajánlom, mert igazán törődnek a kutyáikkal és nagyon jól tartják őket. Magyarországon tényleg vannak sajnos olyan tenyésztők, akiktől jobb távol maradni, de sajnos a kivülálló nem fogja tudni kik azok, akiktől én pl. soha nem vennék kutyát. Ha a kedves olvasó komondort akar, jó szívvel mondom, hogy a legjobb helyen jár.

komondor_bérc2 komondor_bérc3 komondor_bérc5komondor_bérc9akomondor_bérc9  komondor_bérc6 komondor_bérc4komondor_bérc7komondor_bérc8