Gazdik írták

A fiúkat jobb, ha most nem látod! Hetek óta fel van ázva a kertünk, úgy festenek, mint valami mocsári szörnyek! Onnan tudom, hogy jön mögöttem valamelyik, hogy placcsog. Rajtuk van a tavasz, mostanában pofozkodnak. A hideg víz szokott segíteni, de Berek így is kilyukasztotta Bodrog mellső mancsát a csuklója felett. Kinyomkodtuk, rendbe tettük, begyógyult. Bereknek a szemöldökén lett egy seb, na az nehezebb téma volt, mert ő nem szeret semmilyen beavatkozást a simin kívül. Bodrog még mindig fotelhuszár, már két szivacsot is ellopott, és azon durmol. Mindjárt lefotózom. Olyan a fotelben, mint egy kutya-muffin. Bereknek pedig állandó alvótársa egy tyúk. komondor_tyukkal

Ja, igen. A képen látható fajtatiszta, kiállításnyertes tyúkokat és kakast Anyukámtól kaptam szülinapomra. Bodrog megszagolta és nyugtázta, hogy mostantól itt laknak, de Bereket két hétig kellett fenyegetni, mire letett arról a tervéről, hogy megöli őket.

Hevesi Portámkincse Bodrog és Berek gazdija – 2016. március 15.


Miért komondor? Legelőször is kezdjük ott, hogy milyen kutya a komondor. Komoly, felelősségteljes, jó lelkű, kifejezetten egészséges típus; makacs, nem lekenyerezhető, gyönyörű állat. Ha komondorunk van, számítsunk rá, hogy amikor sétálunk, mindig leállnak mellettünk az autósok és a gyalogosok is, fényképezik őt. Ő, a komondor egy látvány. Egy ritka látványosság, akiben rengeteg a belbecs. Nekem úgy az első kutyám, hogy gyerekkoromban soha nem volt kutyánk, és hogy harapott is meg egy. Akkor mégis miért választottam komondort? Mert félek a kutyáktól. Na, mellette sem embertől, sem állattól nem kell tartani. Nem használja rosszindulatúan az erejét soha. Ha egy kisebb kutya (gyenge idegrendszerű, mert egy egészséges idegrendszerű kisebb kutya soha nem tenné) rátámad, csak néz rá, mintha azt gondolná magában „te hülye vagy?”, de ha egy nagy kutya, ott kemény harc van. Nem kérdés, ki nyer.

Nagyon egy hullámhosszon van az emberrel. Hozzánk egyszer be akart jönni az egyik barátunkkal egy ittas ember, aki nekünk nagyon nem volt szimpatikus, mégis azt mondtuk illemből, hogy jöjjön be. A kutyám olyat tett, mint még soha amikor mellette voltunk és idegen jött be: ráugrott és belekapott. Mindenki mást mindig beengedett mindig is, ha mi ott vagyunk. Azt mondják, ha a komondorral sétálsz a városban, és egyszer csak rátámad valakire, az bántani akart. Én gyakorló komondorosként ezt teljes mértékben elhiszem. Egyébként már 10 hetesen (ekkor még csak 2 hete volt nálunk a mi Bércünk), megmorogta az idegent, aki be akart jönni. Ha a férjem nincs itthon, végig közvetlenül az ajtó előtt alszik a kutyus, egyébként soha. komondor_bérc6

A komondort mindenféle mítosz veszi körül. Nem igaz, hogy egygazdás. De az igen, hogy önfejű. De szeretettel ezt lehet kezelni (tapasztalat). Nagyon könnyen tanul, bár nem szívesen, és szereti magát hülyének tettetni, hogy ne kelljen megcsinálni a dolgokat. : ) Csak jó kedvvel tanítható, nem a jutalomfalat motiválja, hanem a jó szó, a gazda öröme (megint csak tapasztalat). Szerintem kell egy másfél –két év, mire tökéletes lesz az összhang a gazda és a komondor közt, mivel a komi egy ősi, bizalmatlan típus (de pont annyira bizalmatlan,hogy jó legyen az embernek). Az évezredek során tökéletesre fejlesztett. Apropó, a kedves olvasó tudta, hogy már száz évekkel ezelőtt is fajtatisztán tenyésztette a parasztember? Nyilván, nem véletlenül.

Egyébként fiatal korában érdemes kutyasuliba vinni. Jó hatással van rá,ha látja, hogy a többi kutya hogy viselkedik. Megkötve tartani TILOS! Nagyon okos állat. Az enyém tudja, hogy ha megkérdezem tőle, hogy „éhes vagy?” az azt jelenti, hogy választania kell. Ha elfordul, nem kap kaját. Ha pacsit ad, éhes. És tényleg csak akkor ad pacsit, ha éhes. Ráadásul az éhség mértékétől függ a pacsi mérete is (ez utóbbit nem tanítottuk neki). Ő is kifejleszti a saját kis jelrendszerét, ahogyan mi is kifejlesztettük a miénket. Gyakorlati tanácsok: nagyon kell szeretni (minél kevesebbet foglalkozunk vele, annyival többet vonyít a többi kutyával)! Egyébként feleslegesen nem ugat soha. Érdemes őt évente legalább 1x kozmetikushoz vinni, ezt kalkuláljuk be. Lehetetlen rendben tartani a szőrét (én lelkesen hittem, hogy menni fog. Frászt). Félévente ki kell tépni a füléből a szőrt. A belső combja egy részén félévente le kell borotválni a szőrt, hogy kényelmesen tudjon járni a kutya. Érdemes a szőr kialakítását is kozmetikusra bízni, mert ő meg tudja úgy csinálni, hogy a legszebb legyen, és a legdúsabbnak tűnjön. A komondor nem való olyanoknak, akik szolgalelkű kutyát akarnak, sem sportembereknek, akik a kutyával akarnak sportolni. Kölyökkorától következetesen kell nevelni. Ha egyszer megengedünk neki valamit, azt úgy veszi, szabad. És ha ő azt gondolja pl., hogy ráfekhet a szőnyegre, sok sikert a későbbiekben a gazdinak, ha el akar róla tolni 65 kg-ot. : )

Egyébként iszonyat imádnivaló, és tényleg hatalmas öröm és elképesztően nagy büszkeség komondort tartani. Besenyeiéket azért ajánlom, mert igazán törődnek a kutyáikkal és nagyon jól tartják őket. Magyarországon tényleg vannak sajnos olyan tenyésztők, akiktől jobb távol maradni, de sajnos a kivülálló nem fogja tudni kik azok, akiktől én pl. soha nem vennék kutyát. Ha a kedves olvasó komondort akar, jó szívvel mondom, hogy a legjobb helyen jár.

Kolonics Ági, Hevesi Portámkincse Bérc gazdija – 2015. december 28.


Szóval: a fiúk bundája igazából hálás téma, mert nem azok az agyonfrizurázott komondorok. Esténként, mikor Imi hazajön, tépegetjük őket, míg kibeszéljük a napot, és ennyi. Jó, a fülüket szoktuk tisztítani, meg Bereknek a múltkor az egyik be is durrant, arra kapott benyomós gyógyszert. A birkákkal való első találkozásukról alant küldök képet, állatokon én még ennyit nem röhögtem. komondor_bodrog_berek1A két birka alapból kicsit stresszes volt a levegőváltozástól, de a két kutya úgy megijedt, hogy a birkáknak szánt ólba kucorodtak, és nem akaródzott onnan kijönniük. Ennél csak az oltásuk volt nagyobb kabaré. Mint utóbb kiderült, az állatorvos bácsi minden állattól fél. Ez mindent megmagyaráz, csak akkor mért nem ment inkább könyvtárosnak. Én szóltam neki a telefonban, hogy két komondort kéne oltani, meg féreghajtót is hozzon. Ekkor még magabiztosnak tűnt a hapsi. Mikor megállt a kapu előtt, kiszállt és a fiúk megindultak felé, addigra rettegett. Be sem akart jönni. Bereket úgy oltotta be, hogy a kutyát a drótkerítésnek kellett nyomnom, ő meg kintről beadta. Igen ám, de Bodrog ezt végignézte. Ő már tudta mi lesz, és nem akarta. Beszökött az étkezőbe. Na, Bereket bezártam, Bodrogot kihúztam (a két kezénél fogva, míg ő halottnak tettette magát) az udvar közepére, ahol felállt és betámasztott, hogy innen most ő sehova! Mondtam a dokinak, hogy ne játssza itt nekem a plázacicát. Vagy bejön és beoltja a kutyát, vagy ideadja a fecskendőt és elmondja hogyan kell, de a felelősség az övé. Bejött, beledöfte a kutyába a szurit, majd szabályosan FUTOTT kifelé. Pedig Berek aludt addigra, Bodrog meg mindig maga a megtestesült kellem és bűbáj. Most is ottmaradt, kapott puszikákat, majd felkucorodott a foteljába.

Hevesi Portámkincse Bodrog és Berek gazdijának írása – 2015. december 8. 


Thank you for a wonderful dog. Bator is a beautiful, healthy and has great character. We chose this kennel because the owners have a lot of love for their dogs. The most important is the welfare of dogs. Breeders don’t deceive buyers and sell puppies on abroad for this same price like for hungarian buyers. It is unfortunately a rarity…. We also guided by such principles in our kennel 🙂 Best regards from Poland. Justyna & Bartosz Marchwica – komondor & puli kennel “Zwierz w Dredach FCI ”

Köszönjük, ez a csodálatos kutya. Bator egy gyönyörű, egészséges és nagyszerű karakter. Azért választottuk ezt a kennel, mert a tulajdonosok sok szeretet kutyáik. A legfontosabb ezek közül a jóléti kutyák. A tenyésztők nem becsapni vásárlók és eladni kölykök külföldön erre ugyanazon az áron, mint a magyar vásárlók. Ez sajnos ritkaság… Mi is vezérlik, mint az elveket saját kennel 🙂 Üdvözlettel Lengyelországból. – Justyna & Bartosz Marchwica – komondor és puli kennel “Zwierz w Dredach FCI”

Hevesi Portámkincse Bátor gazdija írta Lengyelországból!

komondor_bator6 komondor_bator7komondor_bator4komondor_bator5
komondor_bator5

Nagyon büszkék vagyunk rád!!!


Azt mondják, a komondor megfontolt, kimért, elegáns állat. Nekünk pedig itt van Bodrog és Berek. Olyanok, mint Ernie és Bert a Muppet show-ból. Még most, két évesen is imádnak játszani, szertelenek és léhűtők, és minden buliban mindketten nyakig benne vannak. Meg néha a sárban is. Olyankor feketék. De egyéb színekhez és festékekhez is különösen kötődnek. Berek lenyalta, Bodrog belefeküdt. Így lett lila szájú, meg barack színű kutyánk. De Berek ezt a stílust is unta, és nekidőlt a kerti grillnek. Baja nem lett, csak egy naagy narancsos foltja. Igazán kiérdemelte a Rozsdás nevet. Méghogy csak fehér komondor van, ugyanmár! – Somody Imre

És a bizonyítékok!!! 😀

komondor_berek_rúzzsalkomondor_bodrog_festékeskomondor_berek_festékeskomondor_kölyök_sároskomondor_sároskomondor_bodrog_berek_kölyökkomondor_berek_lakásbankomondor_bodrog_berek_szülinapi_buli

Azért remélem, az alsó fotókon nagyon jól látható, hogy ez a két kan mennyire gyönyörű!!!

******

Találtam egy megható és elgondolkodtató kis “kutyamonológot” a neten nézelődve. Sajnos annyira aktuális, hogy muszáj volt helyet kerítenem neki. Mindenkinek ajánlom olvasásra, akinek van, volt, vagy lesz kutya az otthonában.

A kutyád vagyok és szeretnék egy apróságot megosztani veled: “Tudom ti emberek nagyon elfoglaltak vagytok. Munkába jártok, gyerekeket neveltek, mindig ide-oda kell rohannotok. Sokszor olyan gyorsan, hogy a nagyszerű pillanatokat észre sem veszed. Nézz le rám ide miközben a számítógépednél ülsz.

Meg tudod érteni hogy az én nagy barna szemeim mit látnak szemeidben? Igaz már egy kicsit homályosak és egy-két ősz szőröcske is van a pofim körül. Rám nevetsz, látom a szemeidben. És te mit látsz az enyémben? Látod a lényemet, látod a lelket bennem aki annyira szeret mint senki más téged? A szellemet aki minden hibádat már rég elfelejtette? Van egy kis időd most rám? Néha nagyon fiatalon meg kell halnunk, hirtelen hogy majd meg szakad a szíved. Néha előtted öregszünk meg úgy, hogy szinte észre sem veszed…

De ha majd jön a vég, a szeretet még mindig ott van még ha erre a nagyon hosszú álomra is készülünk. Lehet, hogy holnap már nem leszek veled, lehet hogy jövő héten. Egy nap majd a szemedből jövő vizet törölgeted ami az embereknek van ha szomorúak. Lehet hogy lelkiismeret furdalásod lesz, hogy nem szakítottál rám az utóbbi időben még egy órácskánál többet. Gyere, ülj le hozzám ide a földre és nézz a szemembe. Ne gyere falkavezérként vagy oktatóként, gyere csak egyszerűen mint lélek hozzám. Simogass meg, beszélj hozzám. Te egyszer eldöntötted, hogy szeretnél egy élőlényt ami veled mindent megoszt. Valakit aki teljesen más mint te. Hát itt vagyok. A kutyád és én is élek. Vannak érzéseim, és ismerem a két lényünk közötti különbséget. Mégis téged, embert minden hibáddal a végtelenségig szeretlek. Gyere ülj le hozzám egy kicsit, gyere egy kicsit az én világomba is, és hagyd az időt kicsit lassabban folyni még ha csak 15 percre is. Lehet, hogy már nem lesz közös holnapunk…
Az élet olyan rövid…