DNS-vizsgálat

A portánkon élő mind a 4 komondortól DNS mintavétel történt.

A Komondor DNS-ujjlenyomat

Dr. Nagy Zsolt (PhD) genetikai szakértő, ügyvezető (NAGY GÉN Diagnosztikai és Kutatási Kft.) írása

A komondor és a többi magyar kutyafajta védelme az egész ország ügye. A nemzeti fajtáinkra fokozottan oda kell figyelni, hiszen a „hungaricum” szerves részét képezik. Nagy örömömre szolgált, hogy a Hungária Komondor Klub együttműködési szerződést kötött a cégünkkel, a NAGY GÉN Diagnosztikai és Kutatási Kft.-vel. Az együttműködés hosszú távú célja, hogy olyan minta (örökítőanyag) gyűjtemény álljon a rendelkezésünkre, amelyből a komondor tenyésztőket segítő kutatási eredmények születhetnek.

Évek óta foglalkozunk emberi –és állati kutatások szervezésével és lebonyolításával Magyarországon. Egyenlőre a mintagyűjtés időszakában vagyunk. A kutatási irányvonalak meghatározása előtt egyeztető megbeszélések indulnak a tenyésztőkkel és a Hungária Komondor Klubbal egyaránt. Az együttes tudás összeadásával lehet csak olyan kutatásokat elindítani, melyek a fajta egészségvédelmét segítik. A Hungária Komondor Klubbal kötött megállapodás lényege, hogy a jövőben, lehetőleg minden komondor kutya örökítőanyaga (DNS-e) nyilvántartásba és tárolásba kerüljön. Ahhoz, hogy kutatásokat lehessen végezni, minimum 100 komondor kutya DNS-e szükséges. Ez technikailag csak folyamatos és célzott mintagyűjtéssel oldható meg. A mintagyűjtés könnyen és egyszerűen megoldható a tenyésztési szemléken. Reményeink szerint még ebben az évben összegyűl a kutatás elkezdéséhez szükséges számú DNS-minta, ezért is külön öröm volt számomra, hogy 2011. május elsején, Keszthelyen, az első 18 komondor kutya mintavétele megtörtént. A tenyésztési szemle programja ezen a napon egy további résszel, a szájnyálkahártya-mintavétellel bővült. A Hungária Komondor Klub munkatársai beazonosították a szemlén megjelent kutyákat chip-leolvasóval. Az ellenőrzött kutyák tulajdonosát tájékoztattam a mintavételről és a DNS tárolás menetéről. Miután az adatlap és tájékoztató nyilatkozat aláírásra került, egy egyszerű szájnyálkahártya-mintavétel történt. Nagyságrendileg az egész eljárás dokumentációval és mintavétellel együtt 2-3 percet vett igénybe.

A kutyák a szájnyálkahártya-mintavételt jól tűrték, hiszen semmilyen fájdalmat nem okoztunk nekik, csak egy speciális vattapálcát a pofazacskójuk belső felületéhez odadörzsöltük néhány másodperc erejéig. Minden kutya kapott tőlünk egy vonalkódot és egy számot, mely a mintavétel pillanatától jelöli az adott kutyát. A vonalkódból egy példányt a törzskönyvi lapra ragasztottunk, egyet a mintavételi adatlapra, míg egyet a mintavételi eszközre helyeztünk el. Az egész eljárás a Hungária Komondor Klub képviselője, illetve a kutya tulajdonosa előtt történt, így mintakeveredést ki tudtuk zárni. A 18 mintavételi pálcát már másnap, 2011. május 2.-án feldolgoztuk a budapesti laboratóriumunkban, és a DNS-tárolást elindítottuk. A tenyésztési szemléről készített hivatalos jelentést a Hungária Komondor Klub számára átnyújtottuk.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani Udvardiné Lukács Ilonának és minden Keszthelyen megjelent tenyésztőnek, hogy segítették a mintavétel akadálytalan lebonyolítását. Ha valakiben kérdés merül fel a leírtakkal kapcsolatosan, kérem mielőbb vegye fel velem a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon keresztül.”

E-mail cím: info@allatdiagnosztika.hu

Telefon: 06 30 210 6167