PostHeaderIcon Gondoskodjunk figyelmesebben a nagy hidegben kutyáinkról!

Kedves Látogatóink, Olvasóink!

Kutya hideg van! Persze nem annyira rendkívüli ez, csak már elszoktunk tőle! Egy pár számunkra bevált praktikát szeretnék megosztani Önökkel!

Már novemberben észrevettük, hogy komondoraink sokkal nagyobb étvággyal esznek, mint máskor! A megszokott adag ne volt elég! És bizony, mivel a komondor nagyon jól hasznosítja a táplálékot, meg is látszik a testtömegükön! :-) Igen jól felrakódtak mind zsírrétegben, mind pedig szőrben!Mi ilyenkor meleg vacsorát adunk nekik. Délután fő a husi, és “fazékmelegen” kapják a tányérjukba. Több zsiradékot kapnak, tepertő formájában. Ilyenkor télen kapósabb a zsíros, főtt, meleg kacsafar is, ami nyáron csak hányódik egyik helyről a másikra.

Az itatóvödrüket beburkoljuk rossz pulóverrel, így a langyosan beleöntött víz nehezebben fagy be. És persze védett helyre tesszük az edényt.

Lehetőséget biztosítunk nekik, hogy be tudjanak húzódni a kazánházba egy kis melegedésre. Persze különösebben nem kívánják, szinte élvezik ezt az időt! Kifekszenek az udvar közepére és hosszan elnyúlva napoznak, már amikor süt a nap!

Angyalkánk az egyetlen, aki kicsit fázósabb, de nem is csoda, hiszen komoly szőrhiánya van a csirkeallergia miatt. Bár, már elég szépen nő vissza, de ez a kemény hideg még áthatol rajta. Ezért mellényt kapott! Először igen furcsán fogadta, szó szerint megmeredt benne, nem mert megmozdulni, de aztán rájött, hogy jó ez neki! Melegít! :-) És most már úgy futkározik, mintha rajta sem lenne!

A szőrápolást most szüneteltetjük, hiszen olyan tanácsot kaptunk, télen ne tépegessük, hadd nőjön az aljszőrzet, jól szigetel az összekapaszkodott raszta. Majd tavasszal szépen szétszedjük!

Kicsi odafigyeléssel, ötletekkel elviselhetőbbé, könnyebbé tesszük kutyáink számára is e kemény tél átvészelését! Hiszen ők a nap 24 órájában a szabadban tartózkodnak!

Lezárt hozzászólások.

Büszkeségeink
Translate website:
Mottónk

"Ha olyan élőlényt akarsz magad mellé, aki nem okozhat csalódást neked, tarts ebet. S ha ez az eb egy tiszta tekintetű, méltóságteljes, fehér és nemes, ki szebbé teszi életedet, ez csak egy KOMONDOR lehet!"

„A kutya valóságos szent.
Természeténél fogva tiszta szívű
és őszinte. Ösztönszerűen tudja,
mikor nincs rá szükség: Órákig
képes nyugodtan feküdni, mikor
királya belemerül a munkába. Ám amikor a király szomorú és szorong, odalopakodik hozzá, hogy az ölébe hajtsa a fejét. Ne félj. Sose bánd, ha mindenki más el is hagy. Gyere sétáljunk egyet, és felejtsd el az egészet.”

Munthe, Axel

Komondoros kategóriák
Ajánlott cikkek
A komondor jelleme

Ez a független, de visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya ma is igen közel áll a természethez. Önálló gondolkodású, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes! Megvan az a lenyűgöző képessége, hogy megítélje, vajon egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e. A komondor buzgón őrzi territóriumát, és a hívatlan vendégeket nem engedi be. Nem agresszív: a komondor csendes, visszafogott kutya, amely csak ritkán hallatja a hangját. Nagyon bátor, és olykor igen domináns viselkedésű is lehet – ezért is tartják kevésbé alkalmasnak kezdők és engedékeny természetű személyek számára. A legszívesebben többnyire a „családja” társaságban tartózkodik, de arra is képes, hogy a nap nagy részében saját magát szórakoztassa a kertben. Soha nem erőlteti rá magát a gazdájára.

Magyar kutyafajták
A 9 magyar kutyafajta bemutatása
Komondor archívum