PostHeaderIcon Fekete komondor NINCS!!!

Nemritkán tesznek fel nekünk érdekes kérdéseket a leendő gazdik. Van azonban egy, ami viszi a pálmát: az egyszerű válasz rá a bejegyzés címe. Fekete és fehér puli van, fekete és fehér mudi van, fekete és fehér pumi is van, de a kuvasz és a komondor csak, és kizárólag fehér színben mondható fajtatisztának!!! Ezt a komondor fajtastandard egyértelműen kimondja.  Tudatosan fehér színben tenyésztették a komondort is és a kuvaszt is a pásztorok, hogy könnyen és messziről meg tudják különböztetni a farkasoktól, a medvéktől, különösen éjszaka.

Sajnos van tudomásunk a komondort orosz fekete terrierrel való keresztezési kísérletről. A fekete szín e módon bekerül a közvetlen utódok genetikai állományába, majd az ebből az alomból származó, a komondor fajtához leginkább hasonlító, fekete egyed(ek) újra fajtatiszta komondorral kerül(nek) tenyésztésbe. Szerencsére – a DNS-mintáknak köszönhetően -, az effajta mesterkedések hamar lenyomozhatók, és a tenyésztő fegyelmi úton való kizárását vonják maguk után.

Ha tehát egy zugtenyésztő vagy szaporító, fekete komondort kínál, ráadásul papírok nélkül (mert honnan is lenne törzskönyve?), mérget vehetünk rá, hogy az nem fajtatiszta! Az interneten is találni honlapokat, fotókat, hirdetéseket fekete komondorról, melyek félrevezető információkat tartalmaznak. Ne hagyják magukat megtéveszteni, megbízható tenyésztőtől vásároljanak egészséges, jól szocializált, oltott és féregtelenített, törzskönyvezett kölyköt!

Fekete_magyar_p_k__kan__masneven_fekete_komondor

Fekete “komondor”

Orosz fekete terrier

Orosz fekete terrier

Lezárt hozzászólások.

Büszkeségeink
Translate website:
Mottónk

"Ha olyan élőlényt akarsz magad mellé, aki nem okozhat csalódást neked, tarts ebet. S ha ez az eb egy tiszta tekintetű, méltóságteljes, fehér és nemes, ki szebbé teszi életedet, ez csak egy KOMONDOR lehet!"

„A kutya valóságos szent.
Természeténél fogva tiszta szívű
és őszinte. Ösztönszerűen tudja,
mikor nincs rá szükség: Órákig
képes nyugodtan feküdni, mikor
királya belemerül a munkába. Ám amikor a király szomorú és szorong, odalopakodik hozzá, hogy az ölébe hajtsa a fejét. Ne félj. Sose bánd, ha mindenki más el is hagy. Gyere sétáljunk egyet, és felejtsd el az egészet.”

Munthe, Axel

Komondoros kategóriák
Ajánlott cikkek
A komondor jelleme

Ez a független, de visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya ma is igen közel áll a természethez. Önálló gondolkodású, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes! Megvan az a lenyűgöző képessége, hogy megítélje, vajon egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e. A komondor buzgón őrzi territóriumát, és a hívatlan vendégeket nem engedi be. Nem agresszív: a komondor csendes, visszafogott kutya, amely csak ritkán hallatja a hangját. Nagyon bátor, és olykor igen domináns viselkedésű is lehet – ezért is tartják kevésbé alkalmasnak kezdők és engedékeny természetű személyek számára. A legszívesebben többnyire a „családja” társaságban tartózkodik, de arra is képes, hogy a nap nagy részében saját magát szórakoztassa a kertben. Soha nem erőlteti rá magát a gazdájára.

Magyar kutyafajták
A 9 magyar kutyafajta bemutatása
Komondor archívum