Fekete komondor NINCS!!!

Nemritkán tesznek fel nekünk érdekes kérdéseket a leendő gazdik. Van azonban egy, ami viszi a pálmát: az egyszerű válasz rá a bejegyzés címe. Fekete és fehér puli van, fekete és fehér mudi van, fekete és fehér pumi is van, de a kuvasz és a komondor csak, és kizárólag fehér színben mondható fajtatisztának!!! Ezt a komondor fajtastandard egyértelműen kimondja.  Tudatosan fehér színben tenyésztették a komondort is és a kuvaszt is a pásztorok, hogy könnyen és messziről meg tudják különböztetni a farkasoktól, a medvéktől, különösen éjszaka.

Sajnos van tudomásunk a komondort orosz fekete terrierrel való keresztezési kísérletről. A fekete szín e módon bekerül a közvetlen utódok genetikai állományába, majd az ebből az alomból származó, a komondor fajtához leginkább hasonlító, fekete egyed(ek) újra fajtatiszta komondorral kerül(nek) tenyésztésbe. Szerencsére – a DNS-mintáknak köszönhetően -, az effajta mesterkedések hamar lenyomozhatók, és a tenyésztő fegyelmi úton való kizárását vonják maguk után.

Ha tehát egy zugtenyésztő vagy szaporító, fekete komondort kínál, ráadásul papírok nélkül (mert honnan is lenne törzskönyve?), mérget vehetünk rá, hogy az nem fajtatiszta! Az interneten is találni honlapokat, fotókat, hirdetéseket fekete komondorról, melyek félrevezető információkat tartalmaznak. Ne hagyják magukat megtéveszteni, megbízható tenyésztőtől vásároljanak egészséges, jól szocializált, oltott és féregtelenített, törzskönyvezett kölyköt!

Fekete_magyar_p_k__kan__masneven_fekete_komondor

Fekete “komondor”

Orosz fekete terrier

Orosz fekete terrier