PostHeaderIcon Vajon látják-e a kutyák az emberi aurát?

Újabb két történet a Hevesi Portámkincse Komondorokról, amely felveti bennünk ezt a gyakran felvetődő, misztikus kérdést…

  • Elfáradva a napi munkában, és kicsit elkeseredve a sok bosszúságtól, Peti kiült a kennel elé, mert magányra vágyott. Meg egy kis megnyugvásra. Ahogy üldögélt, szomorúan, Legény odaballagott hozzá, és megbökdöste az orrával. És tőle szokatlan módon képen nyalta. -” Itt vagyok, ne légy szomorú, én szeretlek ám!” – nézéssel a szemében, leült a lábai elé. És csendben követték a többiek. A látványtól, és a sok-sok szeretettől, ami a komondorokból áradt, mosoly szaladt a szájára, és már nem is volt szomorú.
  • Betyár – szokásához híven -, Legényt piszkálta. Be-bejárogatott Legény ennivalójára, és még pofátlanul morgott is rá. Peti közbelépett, és igen keményen odaszólt, hogy hagyja békén Legényt. Mivel a vita mégsem akart csitulni, Betyár pár perces karantént kapott a kennelben, hogy térjen észhez. Miután kiengedte, leült a teraszra figyelni, hogy vajon folytatódik-e a kakaskodás. Egyszer csak Betyár kullogott oda hozzá, szájában egy darab csonttal, amit a lábai elé rakott. “- Béküljünk ki! Szót fogadok, nem incselgek többé! Hoztam neked békülős ajándékot is!” – nézéssel. Ember legyen a talpán, aki ezután haragszik rá! :-)

Válaszul had idézzük Müller Pétert:

Ha egyszer a kutyád elmondhatná, mi mindent lát, érez, hall és szagol benned, beleértve minden lelkiállapotodat, és a bajaidat, még tán a jövődet is, többé nem kellene pszichológushoz menned.

Sok embernek a kutyája a tanítómestere. Nem veszi észre. Úgy véli, szellemi fölényben van a kutyájával szemben, ráadásul az állat kiszolgáltatott is neki, s ezért úgy gondolja, hogy a “gazdája vagyok”.

komondor_kölyök_gazdikomondor_legény4komondor_parti5

Lezárt hozzászólások.

Büszkeségeink
Translate website:
Mottónk

"Ha olyan élőlényt akarsz magad mellé, aki nem okozhat csalódást neked, tarts ebet. S ha ez az eb egy tiszta tekintetű, méltóságteljes, fehér és nemes, ki szebbé teszi életedet, ez csak egy KOMONDOR lehet!"

„A kutya valóságos szent.
Természeténél fogva tiszta szívű
és őszinte. Ösztönszerűen tudja,
mikor nincs rá szükség: Órákig
képes nyugodtan feküdni, mikor
királya belemerül a munkába. Ám amikor a király szomorú és szorong, odalopakodik hozzá, hogy az ölébe hajtsa a fejét. Ne félj. Sose bánd, ha mindenki más el is hagy. Gyere sétáljunk egyet, és felejtsd el az egészet.”

Munthe, Axel

Komondoros kategóriák
Ajánlott cikkek
A komondor jelleme

Ez a független, de visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya ma is igen közel áll a természethez. Önálló gondolkodású, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes! Megvan az a lenyűgöző képessége, hogy megítélje, vajon egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e. A komondor buzgón őrzi territóriumát, és a hívatlan vendégeket nem engedi be. Nem agresszív: a komondor csendes, visszafogott kutya, amely csak ritkán hallatja a hangját. Nagyon bátor, és olykor igen domináns viselkedésű is lehet – ezért is tartják kevésbé alkalmasnak kezdők és engedékeny természetű személyek számára. A legszívesebben többnyire a „családja” társaságban tartózkodik, de arra is képes, hogy a nap nagy részében saját magát szórakoztassa a kertben. Soha nem erőlteti rá magát a gazdájára.

Magyar kutyafajták
A 9 magyar kutyafajta bemutatása
Komondor archívum