PostHeaderIcon A kutyák pedig tudnak beszélni!

Minden kutya – fajtától függetlenül – ugyanazt a nyelvet beszéli. Ön és a kutyája valószínűleg komoly fejtörés nélkül is jól megértik egymást. De mi van akkor, ha kutyája viselkedése hirtelen megváltozik, ha új kutyája lesz, vagy, ha számára ismeretlen kutyával találkozik? Segítünk megfejteni a kutyák testbeszédének jelzéseit!

A kutyanyelv egyszerű

Ha Ön és kutyája egyszer csak a világ másik végén, például Japánban kötnének ki, és találkoznának egy helyi lakossal, aki szintén kutyájával érkezik, a két kutya pár perc leforgása alatt tökéletesen megértené egymást. Ön viszont még órák múlva is azon töprengene, vajon megfelelően hajlott-e meg, jól alkalmazta-e a kézfogást, és az asztalnál helyesen használta-e az evőpálcikákat… A kutyáknál nem léteznek ilyen bonyolult illemszabályok: a falkavezér eszik először.

 

A kutya testbeszédének jelzései

A kutyáknak nincs kezük és ujjaik, amivel az emberekéhez hasonló gesztusokat tudnának kifejezni, s beszélni sem tudnak, megfigyelheted alapvető jelzéseiket, melyekkel érzéseiket és környezetükre adott reakcióikat fejezik ki.

Mimika

Bár a kutya arcizmai nem olyan kifinomultak, mint az embereké, ő is tudja például ráncolni a homlokát, ha zavarodott. Ha pedig azt szeretné, hogy irányt mutass neki, vagy további utasításra vár, akkor felhúzza a “szemöldökét”, tágra nyitja a szemét, és félrehajtott fejjel, várakozóan néz rád.

Szemek

A kutyának csillog a szeme, ha olyan élőlénnyel találkozik, akit barátságosnak ítél meg, vagy ha játszani szeretne. Ha fél, pupillája kitágul és kilátszik a “szeme fehérje”. Félrenéz, ha el akarja kerülni a konfrontációt. Ha mérges, vagy kész megvédeni magát, akkor szeme összeszűkül és követi “ellensége” minden mozdulatát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne nézzünk közvetlenül a szemébe, mert azt kihívónak, provokálónak tekinti, s azt gondolja, meg kell védenie magát valamitől.

Ajkak, fogak, nyelv

A nyelvlógatásnak nem minden esetben van jelentősége: a nyugodt kutyák is csinálják. De ha kutyád akar tőled valamit, pl. játszani szeretne, vagy csak egyszerűen jó kedve van, akkor hátrahúzhatja ajkát, ami mosolygásnak tűnik: még a fogai is kilátszanak. Ezt az arckifejezést a kutya csak emberek felé mutatja, más kutyák felé nem. Ha azonban a kutya kivillantja a szemfogait, és közben az orrát ráncolja, az támadási szándékot jelent.

Fülek

A kutya hallása sokkal jobb, mint az emberé. Még a lógó fülű kutyák is képesek forgatni a fülüket, így követve a hangokat. Ha a kutya “felemeli” fülét, az nyugodtságra, élénk figyelemre vagy elfogadó magatartásra utal. A hátracsapott fül belenyugvást, engedelmességet,vagy félelmet jelent.

Farok

A kutya farokcsóválással jelzi, ha jó kedve van vagy játszani szeretne. A faroktartás igen jól kifejezi a kutya energiaszintjét. Ha behúzza a farkát, az a behódolás vagy a félelem jele. Ha a kutya magasan, mozdulatlanul tartja farkát, az azt jelenti, hogy ugrásra kész: a farkát ugyanis egyensúlyozásra használja.

Hangok

A kutya vokális állat. Csahol, ugat, morog, nyüsszög, dörmög. A hangszín és a hangerő egyenes arányban áll az érzelmek intenzitásával. Az ugatás egyaránt lehet játékos vagy agresszív. A testbeszédtől eltérően, az egyes hangadások mögötti jelentés kutyánként eltérhet.

 

Sok minden kiderül a testtartásból

Amikor két kutya találkozik, akkor – ha gazdáik nem rántják el a pórázt – egy komplett cselekvés-sorozatnak lehetünk tanúi, ami egy táncelőadásra emlékeztet. Megfeszített testtel, magas faroktartással köröznek egymás körül, megszimatolják egymást: ez egy csendes összejövetel, amely valójában információcsere, de bármikor készek megvédeni magukat, ha szükséges. Hátracsapják fülüket és hátukon felállhat a szőr. Általában kerülik a szemkontaktust: méregetik egymást, hogy eldöntsék, melyikük az erősebb, hogy megállapítsák egymás nemét, s azt, hogy a másik barátságos-e vagy ellenséges. Az egyik kutya esetleg ráteszi fejét a másik nyakára: ez a dominancia jele. Ha összecsapás lehetősége áll fenn, a “gyengébb” kutya gyakorta lefekszik, így jelzi behódolását. Szétváláskor rendszerint mindkét fél elvégzi “kisdolgát”. Ekkorra már kölcsönös egyetértésben megszületik döntésük az egymás közti rangsort illetően.

A kiskutyák anyjuktól tanulják meg a testjelzéseket életük első 8 hetében, s a kommunikáció ezen formáit alomtestvéreiken gyakorolják. Ha egy kutya életéből kimarad ez a tanulási szakasz, egész életében problémái lesznek a többi kutyával való kommunikációval. komondor_bátor4komondor_pásztorkutya_bemutató6

Normál testtartás: A kutya élénk, fejét magasan tartja. Farkát szabadon mozgatja, állkapcsa laza.

komondor_játék8Játékra hívás: A kutya jókedvűen, farkát csóválva játszani hív, ezt nagyon jellegzetes “meghajlással” is kifejezi: mellső lábaira támaszkodik, fenekét magasra feltolja. Fejét várakozásteljesen feltartja. Olykor egyik mellső lábát is megemeli, vagy fejét oldalra hajtja.

Engedelmesség, behódolás: a kutya lefekszik vagy lekuporodik. Mancsát nyújtja, csakúgy, mint a játékra hívó kutya, de a fülét hátracsapja, és farkát lelógatja.

Félelmi agresszió: A félő kutya testét megfeszíti, farkát mereven tartja, de akár csóválhat is. Lába kész az eliramodásra, füleit hátrahúzza, hátán feláll a szőr. Morog és vicsorít, hogy elijessze azt, amitől fél.

Domináns agresszió: A kutya fogait kivillantva egyenesen az “ellenség” szemébe néz, és magabiztosan halad előre, farkát lassan csóválva, füleit előre fordítva.

Teljes behódolás: a kutya behúzza farkát, lehajtja fejét, kerüli a szemkontaktust. Oldalára gördül, feltárja hasát, egyik hátsó lábát felemelve. Ha fél, akár be is pisilhet. Ha nem fél, akkor feltartott fejjel és füllel mutatja ki bizalmát.

Forrás: haziallat.hu

Lezárt hozzászólások.

Büszkeségeink
Translate website:
Mottónk

"Ha olyan élőlényt akarsz magad mellé, aki nem okozhat csalódást neked, tarts ebet. S ha ez az eb egy tiszta tekintetű, méltóságteljes, fehér és nemes, ki szebbé teszi életedet, ez csak egy KOMONDOR lehet!"

„A kutya valóságos szent.
Természeténél fogva tiszta szívű
és őszinte. Ösztönszerűen tudja,
mikor nincs rá szükség: Órákig
képes nyugodtan feküdni, mikor
királya belemerül a munkába. Ám amikor a király szomorú és szorong, odalopakodik hozzá, hogy az ölébe hajtsa a fejét. Ne félj. Sose bánd, ha mindenki más el is hagy. Gyere sétáljunk egyet, és felejtsd el az egészet.”

Munthe, Axel

Komondoros kategóriák
Ajánlott cikkek
A komondor jelleme

Ez a független, de visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya ma is igen közel áll a természethez. Önálló gondolkodású, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes! Megvan az a lenyűgöző képessége, hogy megítélje, vajon egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e. A komondor buzgón őrzi territóriumát, és a hívatlan vendégeket nem engedi be. Nem agresszív: a komondor csendes, visszafogott kutya, amely csak ritkán hallatja a hangját. Nagyon bátor, és olykor igen domináns viselkedésű is lehet – ezért is tartják kevésbé alkalmasnak kezdők és engedékeny természetű személyek számára. A legszívesebben többnyire a „családja” társaságban tartózkodik, de arra is képes, hogy a nap nagy részében saját magát szórakoztassa a kertben. Soha nem erőlteti rá magát a gazdájára.

Magyar kutyafajták
A 9 magyar kutyafajta bemutatása
Komondor archívum