GYIK

GYIK, avagy: gyakran ismételt kérdések a komondorral kapcsolatosan

Kérdezzen Ön is e-mailben, ha az oldalunkon nem találta meg a megfelelő választ! A kérdéseket és válaszokat ezen az oldalon közzétesszük! Érdeklődését, figyelmét előre is köszönjük!!!

Rengeteg, nélkülözhetetlen infó található Udvardiné Lukács Ilona: A Komondor című könyvében. Udvardiné Ilona a Hungária Komondor Klub elnöke, magyar pásztorkutya bíró, és a Szentmiklósi Kéktavi Komondor Kennel tulajdonosa. 1980 óta foglalkozik komondorokkal. Honlapunk mottóját az ő könyvének első oldalán találtuk, és azonnal beleszerettünk:

“Ha olyan élőlényt akarsz magad mellé, aki nem okozhat csalódást neked, tarts ebet. S ha ez az eb egy tiszta tekintetű, méltóságteljes, fehér és nemes, ki szebbé teszi éltedet, ez csak egy komondor lehet!”

Udvardiné Ilona: A Komondor

Udvardiné Ilona: A Komondor

Udvardiné Ilona: A Komondor

Udvardiné Ilona: A Komondor

 A kutya.hu kérdése Udvardiné Lukács Ilonához, a komondor klub elnökéhez, mint a könyv írójához: Sokszor hallani, hogy magyar ember tartson magyar fajtát. Mi erről az Önök véleménye?

“Hiteltelennek tűnnék, ha komondorosként nem osztanánk a fenti nézetet. Csodálatos fajtákkal büszkélkedhetünk, melyek nemcsak nemzeti értékeink szerves részét képezik, de akár küllemükben, akár jellemükben bátran felvehetik a versenyt a külföldi, divatos” fajtákkal. Bár bevallottan elfogult vagyok elsősorban persze a komondor de úgy általában a magyar kutyafajták irányában, azért hozzáteszem, csak abban az esetben pártolom tartásukat, ha az megfelel igényeiknek és a velük szemben támasztott elvárásoknak. Akkor viszont teljes mellszélességgel mellette állok. Vegyük értelemszerűen a komondort! Sokan választanak kizárólag házőrzésre klasszikus munkakutyát (német juhászt, rottweilert, dobermannt), vagy az egy időben felkapott keleti pásztorkutyák (kaukázusi, közép-ázsiai, délorosz juhász) valamelyikét. Az előbbieket több és változatos feladatokkal kell lekötni, aktív kutyakiképzést igényelnek, az utóbbiak pedig és nem áll szándékomban megbántani kedvelőiket meglehetősen kemények. Ismerve az átlag kutyások odafigyelését és szakértelmét, szerintem nagyon sokan egyszerűen felkészületlenek a tartásukra, amit alátámasztanak a sajnálatosan bekövetkező balesetek is, melyeknek igazi felelősei nem a kutyák, hanem gazdáik.”

(Forrás: kutya.hu)


A Besenyei házaspár, mint komondor ebtenyésztők válaszai a gyakran feltett kérdésekre

Mennyit eszik egy ekkora kutya?

Tévhit, hogy a nagytestű kutyák rengeteget esznek, attól ekkorák! Kifejlett korban sem kapnak napi 4 csirkefarhátnak megfelelő táplálékmennyiségnél többet, és ezt is nyersen adjuk nekik.

Nem zavarja a komondort a szemébe lógó szőr?

A szem előtt lógó fürtök nem zavarják a látásban. Sőt, védik a szemet a napfénytől, attól, hogy szembe fújják, na és persze a sérülésektől.

Hány évig élhet egy komondor?

Sajnos, a nagytestű kutyák igen rövid életűek. A várható élethossz 10-12 év. Sajnos!!!

Melyik kutyafajtákból alakult ki a komondor? Puliból és kuvaszból talán?

Ez egy nagyon lényegre törő kérdés! Ugyanis a közel 500 kutyafajta közül a komondor az egyetlen fajta, amit nem kereszteztek semmilyen más fajtával! Erről a DNS-vizsgálat menüben nagyon érdekes és részletes leírás olvasható!

Biztos, hogy csak fehér színben létezik a komondor?

Igen, biztos! Fajtatiszta komondor csak, és kizárólag fehér színben létezik. A komondor fajta standard feketén-fehéren leírja, de mi is cikkeztünk már a témával kapcsolatban. A cikk itt olvasható.

A komondor tényleg Hungarikum?

Igen, a Magyar Országgyűlés nyilvánította nemzeti kinccsé 2004. április 19-én, a 32/2004.(IV.19.) OGY határozatban! Nagyon büszkék vagyunk rá, mert ez hatalmas elismerés, de hatalmas felelősség is egyben!

Sokat betegeskedik ez a fajta kutya?

Nem! Egészséges fajta, ellenálló a betegségekkel szemben. Veleszületett betegségek persze előfordulnak, ugyanúgy mint más kutyáknál. Ezért kell tenyésztőtől vásárolni. Ők gondosan ügyelnek a szülőegyedek megválasztására.

Mennyi kiskutya születik egy alomban?

Nálunk az első alomban 11 kiskutya született, 8-at nevelt fel Zengő; a másodikban 9-en születtek, és itt is 8 komondorkát sikerült felnevelnünk.

komondor_uzsonnakomondor_halat_eszikkomondor_halat_eszik1komondor_kölyök_tejbegrízben

Szükséges valami vitaminfélét, vagy egyéb kiegészítőt adni a komondor kölyöknek, növendékeknek?

Mi kicsi korban kecsketejet, csont- és porcerősítőt, később házi tejből aludt tejet adunk nekik. Szőrminőség javítónak élesztőt, nyers tojás sárgáját. Fogkefének pedig főzött, velős csontot. A nyers húsos etetésnek vagyunk a hívei, persze csak baromfi és marhahús esetén. A sertés szigorúan főzve!!! Kapnak még töpörtőt, és nasinak gabonapelyhet.

Tartható-e a lakásban komondor?

Lakásban nem ajánlatos tartani. Hiszen nagy terület- és mozgásigényű pásztorkutya, nem pedig öleb! Nem mondom, néha-néha belátogathatnak, de tartós bentlakást nem is igényelnek!

Megtűri a macskát, tyúkot, libát, kecskét, más kutyát, stb. a portán?

Más háziállatokkal jól kijön. Aki a házhoz tartozik, azt nem bántja, sőt, ha kell, védelmezi! Hisz a vérében van. Erről többet olvashat a Komondor és Shih-Tzu menüben.

Szeret fürödni a komondor?

Komondora válogatja a fürdéshez való viszonyt. Próbáltuk mi is tónál, Dunánál, de csak térdig mentek a vízbe. A “kényszer” fürdetést elviselik.

Úgy hallottam, a komondor önfejű kutyafajta. Ez Önök szerint is így van?

Válaszul Hermann Ottó szavait idézném, mert ennél precízebben nem lehet összefoglalni: “a magyar komondor a világ legmegfontoltabb, csendes, nyugodt, hűséges, méltóságteljes kutyája addig, amíg valamilyen oknál fogva cselekednie nem kell. Ilyenkor gyors, heves, bátor és vitéz. Azt mondják a komondorra: önfejű. Ez a látszólagos rossz tulajdonság megfontoltságból és okosságból fakad. Még parancsszóra sem teszi meg azt, amit ő nem lát célszerűnek, vagy ami természetével ellenkezik. Ősi ösztönére inkább hallgat és sohasem csalatkozik…”

Kik azok a “szaporítók”?

Azok, akik tenyésztőnek mondják magukat, de csupán a nyereségvágy hajtja őket. Náluk állandóan kapható kiskutya, amit odaadnak már akár 5 hetes korban (mi megvárjuk a 12 hetes kort, így kellően szocializált ebekké válnak!). Az oltásukkal, féregtelenítésükkel nem foglalkoznak, hiszen az tetemes kiadás lenne. Sokszor még származási lapjuk sincs, ezért sokkal olcsóbban árulják a kölyköket (piacon, pl.). Nemritkán több, és olyan kutyafajtákat tartanak, amelyek éppen a legeladhatóbbak, a legdivatosabbak.

Kant vagy szukát vásároljak gyerek mellé?

Teljesen mindegy! Mindkettő szereti a gyerekeket, nem számít a nem!

Azt olvastam, hogy a komondor megvesztegethetetlen.

Ezt a tulajdonságot öröklik, de a gazdiknak fejleszteni kell. Tudatosan nem szabad engedni, hogy idegenek etetgessék kicsi korban. Mi soha nem adunk rácson keresztül semmit, sőt, kerítésen kívülről még egy simit sem! Reméljük, így ki tudjuk védeni, hogy megmérgezzék őket. Tanítva nem lettek rá, de mi így kezeltük le a dolgot!

AZ OLDALT FOLYAMATOSAN BŐVÍTJÜK! KÉRDEZZEN BÁTRAN ÖN IS!